söndag 12 februari 2017

NO Luft, Mark och Vatten



3. Lokala
Lokala luftföroreningar uppkommer nära stället det släppts ut på och är kortvarande. En vanlig lokal luftförorening är marknära ozon som är väldigt farligt för växter och djur. Det kan bildas när en bil släpper ut avgaser och solen lyser på avgaserna och vid ett blixtnedslag. När solen värmer upp avgaserna så behövs det inte så mycket energi för att det ska funka, det är mest syrgas. När det bildas vid ett blixtnedslag så är det vid markytan då det kommer mycket energi. Det kan också vara utsläpp från en fabrik, stora bränder eller när vi eldar med kol eller ved.

Regionala
En regional förorening är en förorening som sprider sig i ett ganska stort område som t ex försurning. Försurningen sker oftast pga surt regn, en blandning av svavel och kväve utsläpp. Ett annat stort regionalt problem är smog. Smog är som man hör på namnet, en rökig dimma. Smogs kommer från industriutsläpp, bil utsläpp och skogs bränder och består av kväve och svaveloxider, ozon eller rök.

Globala
En global förorening är en gas som är så långlivad så att den hinner sprida sig över hela planeten. Metan och dikväveoxid är två exempel på växthusgaser som bidrar till växthuseffekten som är den vanligaste globala luftföroreningen folk pratar om. Den håller på i hela världen och har hållit på länge, den började när vi började släppa ut för mycket koldioxid för växterna att ta in. Så för varje dag som går så blir atmosfären tjockare och tjockare. Det beror på att koldioxiden vi släpper ut åker upp i atmosfären och bildar ett tjockare och tjockare lager. Atmosfären stänger ute en viss del av solen och tar in värmen vi klarar av. Värmen studsar sen på jorden och far ut i rymden igen. Så är det inte längre. Nu tar atmosfären in samma mängd värme som förut men nu är vårt atmosfärlager så tjockt så värmen studsar mellan atmosfären och jordklotet några gånger tills det far ut. Detta gör så flera ställen på jorden blir varmare och om några år kommer vissa ställen runt ekvatorn kanske vara obebodda pga värmen. Värmen orsakar också till att många glaciärer i syd och nord polen börjar smälta vilket kommer leda till mycket mer vatten och kanske översvämningar på vissa platser. Vi i Sverige kan om flera år kanske inte ha kalla snöiga vintrar utan vi kan ha varma vintrar då istället pga värmeökningen. Det finns också en teori att glaciär vattnet kan åka in i mexikanskagolfen så den ändrar riktning. Då får vi i norden fyra kalla årstider. Runt ekvatorn kommer öknarna bli större vilket leder till att folk måste flytta och bo tätare. Mat kommer försvinna, folk kommer behöva nya boenden och vi kommer få bo mer tätbefolkat.

6. Att minska mängden utsläpp och därmed minska luftföroreningar är ett måste eftersom att vi förstör jorden mer och mer för varje dag som går. Det kommer drabba hela jorden till slut. Om växthuseffekten försätter så kommer man inte kunna bo runt ekvatorn, vi kommer tillslut inte ha glaciärer och öknarna kommer att växa. Det som vi ensamma kan göra är att börja cykla, gå eller åka buss när vi ska någonstans. Men de sakerna gör bara minimala ändringar såvida hela jorden inte skulle göra det. EU skulle dock kunna prata ihop sig om att t ex kunna stoppa upp lagar om att länder/städer får ha ett max antal fabriker som släpper ut mycket. Man kan bygga mer naturliga energikällor som vind, vatten och solkraft. Städer kan bygga spårvagnar istället för att ha bara bussar. En annan stor sak vi kan göra är att minska vårat beroende av fossilbränslen som olja, kol och naturgaser eftersom att de inte räcker för alltid. För att minska det så kan mer personer investera en elbil. Frakter kan ske mer via tåg istället för lastbilar. En sak som många personer tänker är att om de tar bilen istället för cykeln så tror det att det inte spelar någon roll eftersom att de bara är en person. Men tänk om alla skulle tänka så. Då hade ingen tänkt på naturen. Så som individ så kan du ta cykeln någon dag till jobbet för det hjälper och minskar utsläppet lite. Om varenda människa på jorden som har tillgång till bil skulle göra det en dag i veckan så skulle ända utsläppet minska mycket. Så som individer kan vi åka buss, gå eller cykla någon dag till jobb/skola.




Vatten

8. Ett enkelt sätt att rena smutsigt vatten i hemmet är att bara koka det. Värmen dödar bakterier i vattnet så det sedan blir drickbart. Det finns ett annat sätt som kallas filtrering som man också kan göra hemma. Vid filtrering använder man ett filter som tar bort partiklar. Men vattnet blir inte helt rent eftersom filtret inte kan ta bor mikroorganismer.
Kemiskrening eller klorering renar vattnet med hjälp av t ex klorgas, klordioxid och hypoklorit. Kemikalierna oxiderar sönder bakterier och virus i vattnet. Denna metod är effektiv eftersom den får bort microorganismer, bakterier och virus  UV-ljuset kan också användas till rening. Den starka energin spränger sönder alla bakterier och virus.







Marken

2. När man pratar om markens pH-värde så talar man oftast om vilket pH vattnet i marken har. Om marken har skadade och sämre mineraler så har försurningen mer effekt. När marken försuras så försvinner sakta många viktiga näringsämnen. Det försämrar markens tillväxtförmåga, dvs att marken blir fattigare på växtligheter och då försvinner djur eftersom de inte får mat. Samtidigt frigörs metaller som kan skada nedbrytare, fåglar, andra djur i skogen och det kan till och med skada oss människor. Försurningen sker oftast av att vinden kan ta med sura ämnen från andra länder och det kan också bero på att vi använder för mycket olja t ex när vi kör bil, lastbilar, mopeder och skotrar t ex.

Försurningen är ett stort problem eftersom att det förstör skogar, skördar, växtriken och samhällen. Om en skog blir drabbad av försurning så kommer träden, buskarna och alla andra växter försvinna. Då försvinner växtätarna och nedbrytarna från skogen och då har inte rovdjuren något att äta så de försvinner också. Alltså en försurning kan göra en skog helt öde.

Försurningar kan drabba vatten också. När vattnet blir surt så vittrar det sönder saker av kalk. En stor del av havet är korallrev som då är gjort av kalk. Korallreven är bra gömställen för små djur och insekter så de kommer försvinna om korallreven vitrar bort. Skaldjur som eremitkräftor, deras skal är gjort av kalk som vittras sönder av det sura vattnet.

6. Solen driver kretsloppet. Kvävgas eller N2(g) finns i atmosfären. Kvävgas är ett inert ämne vilket betyder att det är svårt för kvävgasen att reagera med andra ämnen. De kvävefixerade bakterier transformerar kvävgasen till ammoniak och sedan till ammonium. En kvävefixerad bakterie är en bakterie som andas kväve. Vi andas syre och släpper ut koldioxid, en kvävefixerad bakterie andas kväve och släpper ut ammoniak och sedan ammonium. Ammoniumet blir oxiderat av nitrifikationsbakterier och blir till Nitrat. Några bakterier använder sig utav energi igenom att oxidera nitrit till nitrat, NO2 till NO3. Ammoniumjonerna och Nitratet tas upp och blir till organiskt kväve i växter. Djuren äter sedan upp växterna så att det blir organisk kväve i djur. Djuren släpper ut det organiska kvävet i form av urin. Det kan bli upp taget av ammonufikations bakterier och bli ammoniumjoner igen. Växter och djur dör så då finns det organiskt kväve i döda djur och växter. Det kan återigen ammonufikations bakterierna ta upp och göra till ammoniumjoner.

Vid förbränningar från t ex förbränningsmotorer eller när vi eldar ved blir temperaturen nog hög för att kväve och syre ska kunna reagera tillsammans. Detta kan även hända vid blixturladdningar dvs blixtnedslag. Då bildas det kväveoxid som i sin tur kan reagera med vatten och bli salpetersyra. Salpetersyran blir i sin tur nitrat.

Det finns en bakterie som heter denitrifikationsbakterie som kan omvandla nitraten till kvävgas igen. Den bakterien gör ett avslut på kvävets kretslopp då kvävgasen kommer upp i atmosfären igen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar