fredag 15 januari 2016

Labb raport destillation

Destillation av saltvatten

Frågeställning: Vad kommer samlas i provröret?

Hypotes: Jag tror att vattnet och saltet kommer komma ifrån varandra och saltet hamnar i provröret.

Material:

  • 2 bägare (250 ml)
  • sked
  • glasstav
  • destillationskolv
  • gummislang
  • provrör
  • brännare
  • trefot
  • nät
  • stativ
  • stativklämma

Metod:

  • Jag började med att ta fram materialet. 
  • Sen så monterade jag ihop allting (som i bilden där nere) och hällde upp 100 ml vatten i den ena som jag sen blandade i salt i. 
  • Den andra bägaren fyllde jag nästan till kanten. Sen hällde jag ner saltvattnet i en e-kolv som jag täckte igen med en kork som hade en gummislang. 
  • Gummislangen stoppade jag ner i provröret och provröret stoppade jag i bägaren med vanligt vatten.
  • E-kolven ställde jag på trefoten och brännaren under trefoten. 
  • Sen lät jag det bara stå tills vattnet började koka. 
  • När det började koka så räknade jag till 40, sen tog jag ut gummislangen ur provröret och lät allt svalna.

Resultat: Det var destillerat vatten som fanns i provröret. 



Slutsats:  När vattnet värms upp och börjar koka så åker vattenmolekylerna upp och åker ut genom provröret. Sen samlades det destillerat vatten i provröret.

Nej, jag trodde att det skulle vara salt i provröret men det var det inte.

När man tillverkar etanol eller whisky t ex. När man destillerar whisky så gör man det i kopparpannor. Man upprepar destilleringen antingen 2 eller 3 gånger. När det börjar koka så åker alkoholen och ångan upp och ut från kopparpannan. Den vätskan som kommer ut då har för mycket tungmetaller i så den använder man inte, den vätskan kallas head.   

Vad jag kan förbättra till nästa gång är att jag kan jämföra ämnet i provröret med kokat vatten för att vara helt säker på att det är destillerat vatten. Jag kan också låta det koka i 10 sekunder till för att få mer vätska.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Whisky



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar