Destillation av saltvatten
Frågeställning: Vad kommer samlas i provröret?
Hypotes: Jag tror att vattnet och saltet kommer komma ifrån
varandra och saltet hamnar i provröret.
Material:
- 2 bägare (250 ml)
- sked
- glasstav
- destillationskolv
- gummislang
- provrör
- brännare
- trefot
- nät
- stativ
- stativklämma
Metod:
- Jag började med att ta fram materialet.
- Sen så monterade jag ihop allting (som i bilden där nere) och hällde upp 100 ml vatten i den ena som jag sen blandade i salt i.
- Den andra bägaren fyllde jag nästan till kanten. Sen hällde jag ner saltvattnet i en e-kolv som jag täckte igen med en kork som hade en gummislang.
- Gummislangen stoppade jag ner i provröret och provröret stoppade jag i bägaren med vanligt vatten.
- E-kolven ställde jag på trefoten och brännaren under trefoten.
- Sen lät jag det bara stå tills vattnet började koka.
- När det började koka så räknade jag till 40, sen tog jag ut gummislangen ur provröret och lät allt svalna.
Resultat: Det var destillerat vatten som fanns i provröret.
Slutsats: När vattnet värms upp och börjar koka så åker vattenmolekylerna upp och åker ut genom provröret. Sen samlades det destillerat vatten i provröret.
Nej, jag trodde att det skulle vara salt i provröret men det var det inte.
När man tillverkar etanol eller whisky t ex. När man destillerar whisky så gör man det i kopparpannor. Man upprepar destilleringen antingen 2 eller 3 gånger. När det börjar koka så åker alkoholen och ångan upp och ut från kopparpannan. Den vätskan som kommer ut då har för mycket tungmetaller i så den använder man inte, den vätskan kallas head.
Vad jag kan förbättra till nästa gång är att jag kan jämföra ämnet i provröret med kokat vatten för att vara helt säker på att det är destillerat vatten. Jag kan också låta det koka i 10 sekunder till för att få mer vätska.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Whisky
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar